top of page

Archaïsche reflexen

Begrijp het belang van reflexen om gelukkig te groeien, te leren en te leven

 

Er zijn veel kinderen, maar ook volwassenen die gedragsproblemen ondervinden, die hun plaats niet kunnen vinden, die geen zelfvertrouwen hebben, die onder permanente spanning leven, die moeite hebben met vooruitgang, leren, kiezen ...

Ze reageren alsof ze zich in een overlevingssituatie bevinden, waar alles moeilijk is. Ze kunnen hun leven niet volledig leven. Het is vaak een teken dat archaïsche reflexen niet zijn geïntegreerd. (deze reflexen worden ook wel primitieve reflexen genoemd.)

 

Archaïsche reflexen zijn onwillekeurige, instinctieve bewegingen waargenomen bij de pasgeborene, veroorzaakt door interne / externe stimuli.

 

Hun aanwezigheid is een teken van de goede ontwikkeling van het zenuwstelsel en de spiertonus. Redenen waarom kinderartsen er systematisch een paar controleren na de geboorte.

Bepaalde reflexen verschijnen tijdens het foetale leven, andere tijdens de bevalling en sommige tijdens de eerste weken na de geboorte. Zonder deze archaïsche reflexen zouden we niet normaal kunnen leven en functioneren.

 

Dankzij de meerdere sensorische prikkels en deze reflexbewegingen van het lichaam, zal het kind de rijping van zijn hersenen kunnen voltooien door netwerken van zenuwvezels te creëren, een netwerk van communicatie tussen alle delen van zijn zenuwstelsel. De integratie van reflexen speelt daarom een ​​cruciale rol in de goede werking van zijn centrale zenuwstelsel.

 

Archaïsche reflexen worden geleidelijk gewist en verdwijnen uiteindelijk om plaats te maken voor programma's die door de hoogste centra van de hersenen worden geïnitieerd.

Helaas zien we dat bij veel kinderen en volwassenen bepaalde reflexen niet volledig zijn geïntegreerd.

 

 

Welke impact kunnen geïntegreerde reflexen hebben?

 

De sfeer van cognitief leren: aandacht, memoriseren, concentratie, begrip, denken, organisatie, scholing, lezen, schrijven, creativiteit ...

De sfeer van emotioneel leren: relatiebeheer, emoties, stress, vertrouwen en zelfrespect, focus, gevoel van veiligheid, welzijn, vreugde ...

De sfeer van fysiek en posturaal leren: coördinatie, balans, fijne en globale motorische vaardigheden, goede houding, looppatroon, mobiliteit als gevolg van neurologische aandoeningen, motorische ontwikkeling, lichaamsbewustzijn, toon ...

Integreren van reflexen.

 

Wat gaat de professional doen tijdens de sessie? Na het uitvoeren van een evaluatie, zal hij werken aan het herstel van het zenuwstelsel, een tweede kans om zich te ontwikkelen zoals het normaal had moeten doen. De onvoltooide stadia blijven in ons geheugen, het is voldoende tijdens de sessie om het lichaam de stimulatie te geven die nodig is om het terug op het juiste pad van zijn evolutie te zetten.

 

Professionele tools: Isometrische druk, zelfhervorming, ritmische bewegingen die doen denken aan babybewegingen, bewuste ademhaling, oogbewegingen, spelletjes met zakjes rijst, ...

 

 

Tussen de sessies door zijn eenvoudige bewegingen onmisbaar om thuis te oefenen (max. 10 min. per dag) om de methode effectief te laten zijn en de resultaten zichtbaar op de lange termijn.

 

 

De tekst is gebaseerd op de IMP-handleiding en werd voorlopig vertaald door een vertaalrobot.

Wij werken aan een betere vertaling.

bottom of page