top of page

Houd een dagboek bij van je geweldige avonturen in de natuur en leg je herinneringen aan de dieren en planten die je hebt gezien vast. Dit is nr. 48 op onze lijst met '50 toppers'.


Houd je avonturen bij

Januari is een goed moment om een dagboek te beginnen, maar je kan op elk moment in het jaar beginnen. Bepaal hoe je je ervaringen van de natuur wil bijhouden: gebruik je woorden, afbeeldingen, geluiden of een combinatie van alles? Je zou zelfs een gedicht of een verhaal over je avonturen kunnen schrijven.


Zoek een dagboek, een plakboek of een geluidsrecorder - en ga aan de slag. Noteer alle dingen die je in de natuur hebt gezien en gedaan, of het nu gaat om een picknick in het wild, een enorme heuvel afrollen of een wild dier leren kennen. Welke activiteit vond je het leukst?


Je kan jezelf zelfs een doel stellen voor het aantal nieuwe dieren dat je dit jaar zou willen zien. Tel ze op aan het einde van het jaar - hoe heb je het gedaan?


Volg de seizoenen

Een dagboek bijhouden is een briljante manier om veranderingen in de natuur vast te leggen. Je kan de seizoenen volgen door op verschillende momenten in het jaar terug te gaan naar je favoriete wilde plek en de kleur van de bladeren, de geluiden die je hoort en de dieren in het wild die je ziet te noteren.


Schrijf op wanneer en waar je verschillende planten en dieren ziet en deel je bevindingen met een lokale natuurgroep. Jouw informatie kan experts helpen de natuur bij jou in de buurt te volgen en te beschermen.


Je kunt ook een weerdagboek bijhouden en tegelijkertijd drie '50 dingen'-activiteiten voltooien - nr. 33 ‘kijk naar de wolken’, nr. 23 ‘sta op voor zonsopgang’ en nr. 49 ‘bekijk de zonsondergang’.


Wees kunstzinnig

Kan je natuurdagboek de vorm aannemen van een prentenboek of een diavoorstelling? Maak foto's van je avonturen en bevindingen en laat ze dit jaar aan je vrienden en familie zien. Als je je extra creatief voelt, wil je misschien wat wilde geluiden opnemen op een microfoon en deze op de achtergrond van de diavoorstelling afspelen.


Je kan zelfs tekenen wat je hebt gezien met kleurpotloden of een collage maken met gevallen bladeren. Wees kunstzinnig en kijk waar je natuurdagboek je naartoe brengt.

Comentarios


bottom of page