top of page

Je weg vinden met een kaart lijkt misschien heel eenvoudig, maar er valt toch het een en ander te leren. Als je het eenmaal onder de knie hebt, raak je nooit meer verdwaald. Gebruik onze gids en tips om je op weg te helpen.

Een kaart kunnen lezen is een supercoole vaardigheid die ook praktisch is.


Wat je nodig hebt:

  • Een kaart van het gebied dat je wil verkennen

  • Een idee van waar je wil eindigen - je bestemming

  • Een fluitje en een mobiele telefoon om mensen te laten weten waar je bent

  • Sommige drankjes, snacks en kleding voor het weer


Klaar? Start!

Begin met uit te zoeken waar je nu bent op de kaart, zodat je weet dat je je kaart vanaf de juiste plek volgt. Het klinkt gek, maar zorg ervoor dat je de kaart ook goed vasthoudt. Het is leuk om deze activiteit met je familie of vrienden te doen, en het kan handig zijn een volwassene mee te hebben voor de moeilijkere dingen.


Wat is dat voor een gekke lijn?

Er zijn veel lijnen en vormen op kaarten. Als je je startpunt hebt gevonden, kijk je naar de verschillende symbolen die je in de buurt van je plek kan vinden. Wat kunnen ze zijn? Er zal waarschijnlijk een speciale legende op je kaart staan, die een idee geeft van wat elke lijn en kronkel betekent. Je zal symbolen vinden voor wegen, voetpaden, beekjes, heuvels en bomen. Als je al deze verschillende markeringen kent, kan je erachter komen waar je je bevindt tijdens je reis.


Bereken een route

Als je kijkt naar waar je bent en waar je wilt eindigen, moet je een route tussen de twee kunnen uitwerken. Als je van plan bent om rivieren over te steken, controleer dan of er bruggen zijn of je zal vastlopen. Het is ook het beste om van tevoren te controleren of je niet op privéterrein loopt.


Hoe kom ik daar?

Nadat je je route hebt uitgezet, gebruik je je kaart om te zien waar je bent. Als je een kaart een paar keer eerder hebt gebruikt, wil je misschien een kompas proberen te gebruiken. Dit kan leuk zijn, maar het is niet echt nodig voor wandelingen waarbij je naar verschillende landschapselementen kan kijken. Je zal merken dat je allerlei andere dingen zult zien die kaarten je ook kunnen laten zien, zoals hoe groot iets is, hoe ver weg het is en speciale plaatsen zoals forten en kerken.

Comments


bottom of page