top of page

Ben jij een natuurheld? Help de dieren en vogels die in je buurt wonen een handje door ervoor te zorgen dat ze eten hebben en een slaapplaats.


Zijn dieren in het wild niet geweldig? Tsjirpende mussen, stekelige egels, kleine kriebel insecten - ze zijn allemaal verschillend, maar ze spelen allemaal een belangrijke rol bij het gelukkig en gezond houden van onze planeet.


Zoals wij allemaal, hebben dieren in het wild soms een helpende hand nodig. En daar kan ook jij bij helpen. Je kan voor de natuur zorgen door een paar simpele dingen te doen.


Een huis voor egels

Zorg voor de plaatselijke egels door ze een thuis te maken van bladeren en twijgen. Egels zijn verlegen dieren, maar je kan ze aanmoedigen in je tuin door een stuk lang gras, gevallen bladeren en stukjes braam achter te laten. Een slordige tuin is goed voor veel soorten dieren in het wild. Waarom praat je niet met een volwassene over het laten groeien van een stukje gazon om zo meer natuur uit te nodigen in je tuin?


Verzamel in het voorjaar dingen die vogels kunnen gebruiken om een nest te maken. Natuurlijke wol, touw en twijgen zijn allemaal uitstekende bouwmaterialen. Laat je verzameling in de tuin liggen en kom er een week later op terug - is er al iets verdwenen?


Voedsel en water voor vogels

In de winter is voedsel moeilijker te vinden. Je kan echt een verschil maken door energierijk voedsel te geven aan vogels en andere dieren in het wild. Als je een vogelvoederplek hebt, zorg er dan voor dat deze is gevuld met zaden. Vet voedsel zoals zelfgemaakte vogelkoekjes zijn nuttig - en ze zijn leuk om te maken.


Vogels hebben ook niet bevroren water nodig om te drinken en te baden. Bij ijzig weer kan dit moeilijk te vinden zijn. Help door een vogelbad of -schotel met water te vullen of door een kleine vijver te maken. Er is een eenvoudige truc om uw water ijsvrij te houden: laat een kleine bal, zoals een pingpongbal, op het wateroppervlak drijven. Zelfs de lichtste wind houdt het in beweging en stopt een deel van het water dat bevriest.


Wees een maatje voor bijen

Bijen doen veel voor de planeet. Ze bestuiven planten en bloemen en zijn van vitaal belang voor het produceren van veel van onze favoriete voedingsmiddelen, zoals appels, aardbeien en komkommers. Ze hebben je hulp nodig.


Je kan de bijen een handje helpen door een ‘bijenhotel’ met lege plantenpotten en bamboestokken te bouwen en een kom met water buiten te zetten. Laat je niet verleiden om suiker in het water te doen, bijen verkiezen het vers. Leg een paar kurken in het water om de bijen iets te geven om op te zitten.

Comments


bottom of page