top of page

Avontuur nr. 41 op onze lijst met '50 toppers 'is een uitdaging die even zal duren. Het is niet mogelijk om een plant op een of twee dagen te laten groeien, omdat planten tijd nodig hebben om te groeien. Maar het is zeker het wachten waard, dat beloven we. Als je schrik hebt, dat je geen groene vingers hebt, volg dan onze tips voor succes.


Tuinieren is een hobby die een leven lang meegaat; het kan heel leuk zijn en zoveel voldoening geven. Je krijgt veel nieuwe vaardigheden en veel plantwijsheid naarmate je meer ervaring hebt. Een deel van het plezier is wat je hebt geplant, zien groeien. Het is ook plezierig om voor een ander levend wezen te zorgen en het te laten gedijen. Je zou zelfs je eigen fruit, groenten of kruiden kunnen verbouwen.


Wat wil je laten groeien?

Denk allereerst na over wat je wilt laten groeien. Wil je iets dat je kan eten? Of wil je liever een plant die er op verschillende momenten van het jaar mooi uitziet? Wil je zoet geurende bloemen of interessante zaaddozen?


Als je geen tuin hebt

Maak je geen zorgen, er zijn veel plaatsen waar je planten kan kweken, zelfs als je geen tuin of buitenruimte hebt.


Een zonnige vensterbank is een goede plek om dingen te laten groeien. Plant slazaden in potten of trays. Er zijn veel kleurrijke variëteiten om uit te kiezen en eenmaal groot genoeg kun je bladeren plukken en toevoegen aan een maaltijd. Je kan enkele zonnebloempitten in potten op een zonnige vensterbank planten, of een advocadoplant in een oude jampot laten groeien. Je kan van alles proberen.


Je mag misschien iets in de scheuren van een oude muur zaaien. Aubretia is een prachtige paarse plant die graag leeft in de scheuren van muren en paden, en die zichzelf gemakkelijk uitzaait.


Welke tijd van het jaar?

Hoewel de lente en vooral de zomer vaak de meest opwindende tijden zijn om je plant te bekijken en te verzorgen, vergeet niet om hem het hele jaar door te voeden. Sommige planten en bomen hebben prachtig gekleurde takken in de winter - misschien zijn ze zelfs nog mooier dan de plant in vol blad. Jij beslist.


Makkelijk te telen fruit en groenten

We denken dat aardbeien een van de gemakkelijkste en lekkerste dingen zijn om te kweken. Of waarom plant je geen kruiden zoals basilicum (wat goed past bij bijna elke pasta of pizzaschotel), rozemarijn of tijm.


Of je kan groenten proberen - erwten of tuinkers zijn vrij gemakkelijk te verzorgen, of tomaten, wortelen, aardappelen, pastinaak of slabladeren. De lijst is eindeloos, dus het is eigenlijk aan jou en wat je wilt eten, en in welke tijd van het jaar.

Onthoud dat het enige tijd zal duren voordat alles wat je hebt gekozen groeit, dus je zal het meestal pas een maand of twee na het planten eten.


Onze top tips

  • Plant seizoensgebonden - zorg ervoor dat je het juiste plantje op het juiste moment van het jaar. Sommige planten groeien alleen op bepaalde tijden van het jaar.

  • Zorg voor het juiste materiaal. Je hoeft niet van alles te kopen om je eigen producten te laten groeien. Je kunt van kranten plantpotjes maken, maar je hebt compost of aarde en ruimte nodig om je potten te plaatsen.

  • Als je zaden hebt gekocht, volg dan de instructies op het pakket over de soorten grond, temperaturen en hoe diep je de zaden moet planten. Al die informatie is er om je de beste kans te geven om gelukkige planten te kweken.

  • Vergeet het water niet. Je plant water geven is erg belangrijk om hem te helpen groeien. In warmere maanden moet je mogelijk elke dag water geven.
Comments


bottom of page