top of page

Sommige dieren komen alleen 's nachts tevoorschijn, dus dit is je enige kans om ze te spotten of te horen.

Als je 's nachts een natuurwandeling maakt, zal je veel dingen zien (en horen) die je normaal niet zou opmerken bij daglicht. Hier is een korte lijst van wat je nodig hebt als je je nachtwandeling plant, en ook enkele ideeën om je te helpen er een mooie tijd van te maken:


Wat heb je nodig

  • Een zaklamp

  • Een volwassene, zodat je niet alleen bent

  • Stapschoenen of laarzen (niet je slippers!)

  • Warme kleding (het kan dan wel een nachtelijke wandeling zijn, maar trek iets anders aan dan je pyjama)

  • Je ogen en oren - het is een geweldig idee om te luisteren naar geluiden die je 's nachts hoort, omdat het vaak gemakkelijker is om zachte geluiden te horen als het stiller is. Je kan identificatiebladen meenemen om tijdens je wandeling te gebruiken.

  • Afhankelijk van de tijd van het jaar waarop je je natuurwandeling doet, beleef je andere dingen.


Zomer

In de zomer kan je motten en vleermuizen zien die over je hoofd scheren. Vleermuizen vliegen in gekke lussen en zijn prachtig om te zien bij weinig licht. De lichte zomernachten betekenen dat je tot veel later moet wachten voordat het donker wordt, maar de schemering is vaak een geweldige tijd voor een wandeling. De dieren die overdag actief zijn gaan slapen en de nachtdieren zoals egels en vossen worden wakker worden en komen naar buiten.

Je kan ziet en hoort wellicht krekels, vossen, uilen, konijnen en egels.


Herfst

De nachten worden donkerder en een beetje koeler en de bladeren veranderen van kleur en vallen op de grond. Ruisende geluiden tussen gevallen bladeren kunnen egels zijn, of slakken die zich een weg banen door de rottende materie.

Herten grazen vaak in de herfst in de schemering, dus je hebt een redelijke kans om ze te zien als je in de buurt van velden, bossen of parken leeft.


Verschillende trekvogels (zangvogels, merels...) komen uit Scandinavië en IJsland om zich te voeden met herfstbessen en reizen vaak 's nachts, dus met goede ogen kun je er misschien enkele zien tijdens je wandeling.


Winter

Brrr - het kan koud zijn om 's winters' s nachts een natuurwandeling te maken, dus je moet misschien warmere kleding dragen en niet zo lang buiten blijven, maar omdat de nachten eerder donker worden, is het ook gemakkelijker om vóór het eten een natuurwandeling te doen.


Dingen die je waarschijnlijk op een winternacht ziet, zijn vossen, uilen en mogelijk egels op zoek naar voedsel. Als het heeft gesneeuwd, kun je soms sporen in de sneeuw zien die je een idee geven welke dieren er in de buurt rondlopen.


De lente

Nu de winter op zijn einde loopt en alles weer groeit en groen wordt, draait de lente helemaal om het nieuw leven buiten.


Als je op het platteland woont, hoor je babylammeren blaten, zie je misschien fazanten in de schemering en beginnen vleermuizen uit winterslaap te komen. Maar zelfs in steden hoor je tekenen van nieuw leven, zoals piepende kuikentjes.


De lente is ook een goed moment om babydassen te zien die hun burchten verlaten, als je stil genoeg bent zodat ze je niet horen - dassen hebben geweldige oren.

Comments


bottom of page