top of page

Stel je voor dat je op een ochtend wakker wordt met enorme fladderende vleugels op je rug, barstend in een caleidoscoop van kleuren. Welkom in het leven van onze hongerige rupsvriend.


Kijken hoe een wriemelende rups in een prachtige vlinder verandert, is briljant leuk voor het hele gezin - en het is nr. 38 van onze ‘50 toppers’. Ontdek onze toptips om je te helpen een vlinder groot te brengen en het beste huis voor je rups te maken tijdens zijn fascinerende transformatie.


Wat heb je nodig

  • Een plek waar je rups zich thuis voelt.

  • Een kleine glazen bak, gaaskooi of plastic bakje. Het is geweldig als je door de zijkanten kunt kijken, zodat je niets van de actie mist. Gebruik fijnmazig gaas of een plastic deksel met zeer kleine, gladde gaten om uw container te bedekken. Dit geeft je rups veel frisse lucht, terwijl hij ervoor zorgt dat hij niet ontsnapt.

  • Een paar twijgen ter grootte van een potlood om te klimmen en bladeren om te eten.

  • Keukenrol om de bodem van het bad te bekleden.

  • Waternevel om ervoor te zorgen dat je kleine vriendje niet uitdroogt.

  • En natuurlijk een rups!


Zoek in je tuin of nabijgelegen groene ruimtes naar rupsen of eieren. De beste plekken om te kijken zijn onder bladeren met verse bijtsporen, rond moestuinen of in hagen. Rupsen eten graag brandnetels, dus let daar ook op - maar pas op dat je je niet prikt. Het is altijd het beste om af te spreken met een volwassene om samen op zoek te gaan.


Toptip: houd de bladeren bij waarop je je rups hebt gevonden. Dit is waarschijnlijk zijn favoriete eten en zo weet je meteen wat je hem kan voederen.


Pas op voor harige rupsen

Wees voorzichtig als je harige rupsen ontdekt. Sommige harige rupsen kunnen uitslag veroorzaken en je kan je onwel voelen als je ze aanraakt. Hoewel de meeste helemaal niet gevaarlijk zijn, is het het beste om ze toch te vermijden.


Leer je nieuwe vriend kennen

Sommige rupsen zijn goed gecamoufleerd en moeilijk te vinden, terwijl anderen felgekleurd zijn en patronen hebben om roofdieren af te schrikken. Welke zal je ontdekken?


Als je je perfecte rupsvriend hebt gevonden, moet je wat onderzoek doen om er meer over te weten te komen. In welke vlinder gaat hij veranderen? Hoe lang duurt de levenscyclus van rups tot vlinder of mot? Wat eet hij graag?

Kijk in boeken, zoek op internet of vraag een expert als je er een kent.


Zorg voor je rups

Rupsen smullen graag elke dag op kleine stekken van verse bladeren en ze houden van schors en potloodvormige twijgen om over te kruipen en aan te hangen. Je moet hun plekje ook regelmatig schoonmaken - oude bladeren en rupsenpoep kunnen beschimmelen, waardoor je rups ziek kan worden.


Je kunt je vlinder binnenshuis grootbrengen, maar houd zijn huis uit direct zonlicht zodat het niet te warm wordt. Keukenrol is geweldig om de container droog, schoon en ook vrij van vocht te houden.


Zodra je rups is verpopt, is het tijd om een stapje terug te doen, te kijken en te wachten. Verwijder voorzichtig alle etensresten en spuit om de paar dagen een klein beetje water zodat hij niet uitdroogt en zorg ervoor dat je je schone slaapster niet verstoort.


Je huisdier voor het leven?

Soms duurt het slechts vier weken duren voordat je rups in een vlinder verandert, en soms een heel jaar. Het hangt af van het seizoen en het type rups dat je hebt gekozen. Hij zal veel eten en dan een pop worden, voordat hij tevoorschijn komt als een vlinder of mot wanneer hij groot is.


Je kan een dagboek bijhouden met notities, tekeningen, foto's en zelfs video's van de verschillende fasen van de levenscyclus van je vlinder. Welke kleuren, patronen en texturen merk je in de verschillende fasen?


Het is ... een prachtige vlinder (niet?)

Het moment is eindelijk aangebroken - je fladderende vriend is eruit gekomen! Als je geluk hebt, zie je hem langzaam zijn vleugels uitklappen terwijl hij uit zijn slaap ontwaakt. Hoe ziet hij eruit? Was het wat je had verwacht?


Er zijn meer dan 2000 soorten motten in onze streken, dus de kans is groot dat je rups in een nachtvlinder verandert in plaats van een dagvlinder. Hoe dan ook, je gevleugelde vriend is nu klaar om de natuur te verkennen, een partner te vinden en de cyclus helemaal opnieuw te beginnen.


Tijd om los te laten

Kijk hoe je vlinder zijn vleugels uitrekt en wegvliegt. Kan je hem volgen terwijl hij van bloem naar bloem fladdert. Welke plek kiest hij om eerst te landen? Ziet hij er in het wild anders uit?


Voordat je je vlinder of mot voorzichtig op een veilige plek in het wild vrijlaat, maak dan een foto of tekening voor je dagboek, zo houd je altijd de herinnering aan je gevleugelde vriend.

Kommentare


bottom of page