top of page

Alle soorten dieren, insecten en vogels hebben huizen nodig en de meeste kiezen ervoor om heel verschillende te bouwen. Als je er een huis voor gaat bouwen, moet je nadenken over wat ze nodig hebben en waarom.

Om aan de slag te gaan met de nr. 36 van onze '50 toppers ': maak een thuis voor dieren in het wild, zal je eerst over een paar dingen moeten nadenken.


We hebben een korte lijst samengesteld die je kan helpen een beslissing te nemen over wat voor soort wezen je gaat bouwen en wat je voor hen gaat bouwen.


Voor wie bouw je een huis?

Je kan een huis bouwen voor elk dier dat je maar kan bedenken, maar het is waarschijnlijk het beste om met de kleinere te beginnen.


Egels, bijvoorbeeld, hebben niet veel ruimte nodig, maar je kan ervoor kiezen om een schuilplek te bouwen voor nog kleinere dingen zoals bosluizen, spinnen of wormen. Je hebt dan meteen minder materialen en minder tuinruimte nodig.


Hoe zullen de dieren het huis gebruiken dat je hebt gebouwd?

Denk je dat ze zullen willen wonen in het huis dat je maakt? Of misschien gewoon bezoeken en verkennen? Of konden ze het gebruiken om te overwinteren? Lieveheersbeestjes overwinteren, dus ze kunnen een goede gast zijn voor je natuurhotel.


Waar moet je nog meer aan denken?

  • Moet het huis droog of nat zijn?

  • In wat voor soort huis woont het dier momenteel?

  • Kan je daar iets van leren over wat het wel en niet leuk vindt?

  • Waar ga je het bouwen - kan het op de grond, onder of in een boom?

  • Het is waarschijnlijk het beste om te kiezen voor iets dat erg lijkt op het huidige huis van het dier, dus natuurlijke materialen zoals mos, stokken en stenen zijn beter dan plastic en metaal. Je kan ook karton gebruiken, als je iets heel gedetailleerds wil maken.

  • Vergeet niet dat dieren in het wild kiezen waar ze wonen. Dus zelfs als je veel moeite doet om te creëren wat je denkt dat een droomhuis is, kunnen ze nog steeds besluiten om elders een onderkomen te zoeken. Als het hotel leeg blijft, wanhoop dan niet – kom een tijdje later nog eens kijken en misschien is er een gast ingetrokken…
Comments


bottom of page