top of page

Sterren kijken is een magische manier om de wetenschap tot leven te brengen en de schoonheid van onze natuurlijke wereld te ervaren. Omhoog kijken naar de grote baldakijn van de ruimte is een krachtige ervaring, waar iedereen van kan genieten.


Pak je jas, ga naar een donkere plek en ga op een gezellige plek liggen. Hoe langer je omhoog kijkt, hoe meer glinsterende sterren je zal ontdekken. Terwijl je staart, neem de tijd om van het moment te genieten - hoe voel je je? Welke woorden schieten je te binnen om het schouwspel te beschrijven?


Als je een sterrenzoeker bij je hebt, kun je proberen de stippen van sterrenbeelden zoals ‘orion’ en ‘de stier’ te verbinden, maar het kan net zo leuk zijn om je eigen vormen te vinden. Probeer ze in je eigen sterrendagboek te tekenen. En als je geluk hebt, krijg je misschien zelfs een vallende ster te zien die door de lucht vliegt ... wat wens je?


Volg de onderstaande tips om het meeste uit uw sterrenkijkavontuur te halen:

Voor je vertrekt

  • Kies je sterrenkijkplek. Dit moet een donkere plaats zijn met open lucht, weg van de lichten van dorpen en steden. Heuvels en stranden zijn vaak geweldige plekken voor een donkere, sterrennacht.

  • Sterrenkijken kan het beste worden gedaan voordat de maan vol is, dus controleer de fase van de maan voordat je een reis plant.

  • De nachtelijke hemel verandert voortdurend, afhankelijk van de tijd van het jaar en de tijd van de nacht. Probeer sterren te kijken op verschillende tijdstippen in het jaar om seizoensconstellaties te spotten.

  • Download een app zoals Star Walk (iPhone) of Google Sky (Android) naar je mobiele apparaat en je weet welke sterren je vanaf je huidige locatie kan zien.


Wat neem je best mee?

  • Iets om op te liggen. Een deken of campingmatje volstaan.

  • Eten, drinken en warme kleding om iedereen gelukkig en warm te houden terwijl je wacht tot de sterren tevoorschijn komen. Warme chocolademelk is een perfecte keuze voor een onvergetelijke nacht.

  • Je kan een afspeellijst met nummers met een ruimtethema naar je telefoon uploaden? Of terwijl de zon ondergaat, kun je oude mythen lezen over de sterren en verhalen over de verkenning van de ruimte.

  • Een sterrenspottergids en een kompas om je te helpen een bepaald sterrenbeeld of ster te vinden.

  • Je camera om het wonder vast te leggen op de gezichten van sterrenkijkers of de sterren hierboven.


Waar moet je op letten?

De zon

Dit is onze dichtstbijzijnde ster, en als je de zon uitgehold zou je er bijna een miljoen aardes in kunnen passen. Maar kijk nooit rechtstreeks naar de zon door een camera, telescoop of verrekijker. Je kan je ogen beschadigen en kan zelfs permanente blind worden n als je dat doet. Je kan een eenvoudige pinhole-viewer maken om het beeld van de zon te projecteren.


De maan

Alle oceanen van de wereld worden bestuurd door de maan. De maan is de reden dat we eb en vloed hebben. Slechts 12 mensen hebben ooit voet op de maan gezet. En omdat er daar geen wind is, zou je nog steeds hun voetafdrukken zien als je vandaag de maan zou bezoeken.

Pas toen mensen de maan door een verrekijker zagen, realiseerden ze zich dat het geen perfecte bol is. Op een heldere nacht kan je makkelijk de kraters en hobbelige randen

zien.


Sterren

Als je de sterren ziet, kijk je naar het verleden. Omdat het licht tijd nodig heeft om te reizen en sterren vele lichtjaren van ons verwijderd zijn, zou je een ster kunnen zien die zelfs niet meer bestaat.

Comentarios


bottom of page