top of page

Avontuur nr. 14 op onze lijst met '50 toppers 'is een dam bouwen. Wat is er heerlijker op een warme dag dan pootje te baden en te proberen het water af te dammen? Verzamel takjes, takken, stenen en rotsen om de waterstroom te stoppen.


Je kunt ook een dam op het strand maken als er water in de zee loopt. Kan je een van de kleine stroompjes stoppen die van de rivier naar de zee lopen? Er is genoeg zeewier en zand om te gebruiken.


Kies je materiaal

Over het algemeen zijn stenen, rotsen, stokken en bladeren de beste natuurlijke materialen om te gebruiken om je dam te bouwen. Experimenteer en kijk welke materialen het sterkst en het nuttigst zijn. Zand en grind kunnen ook nuttig zijn, afhankelijk van de stroomsterkte en de grootte van je stroom water.


Kies je plek

Welk deel van de stroom lijkt de beste plek om het te dammen? Misschien wil je op het smalste punt beginnen en zien hoe goed het lukt. Vervolgens kun je grotere en diepere delen van de stroom aanpakken nu je het al goed kan.


Kijk naar de vorm van de stroom. Is hij buigzaam of recht? Als hij bochten heeft, moet je misschien goed nadenken over waar je de stroom kan dammen. Laat je dam het water langzamer gaan of van richting veranderen? Kan je de richting waarin het stroomt beïnvloeden en misschien in plaats daarvan een deel van het water naar een ander deel van de stroom leiden?


Gebruik je zintuigen

Wat kan je zien gebeuren nu je dam is gebouwd? Drijft er iets in de stroom dat eraan vastzit? Wat zit er in? Kun je vissen of andere dieren in de buurt zien?


Hoe klinkt het water als het stroomt op weg naar je dam? Sijpelt het erdoorheen? Is het volledig gestopt om zachtjes tegen de wanden te beuken? Wervelt het of spat het?


Wat omhoog gaat, moet terug naar beneden

Nadat je de tijd hebt genomen om je creatie te bewonderen, is het belangrijk om de waterstroom weer te herstellen. Het natuurlijke leven verder stroomafwaarts kan afhangen van de stroom water en wat het brengt. Dus veel plezier met het neerhalen van de dam achteraf.Comments


bottom of page