top of page

Wat is er leuker dan met modder kliederen? Boor erin met je vingers als hij nat en kleverig is, serveer hem op een bord, maak een kunstwerk of verander hem in een zaadbom. Wat ga jij maken met modder?

Je kunt nr. 13 van onze ‘50 toppers’ bent overal doen, zolang je maar een paar essentiële ingrediënten hebt. Volg onze toptips om het meeste uit je modderige brouwsel te halen.


Wat heb je nodig?

Er zijn drie noodzakelijke ingrediënten voor een fantastische moddercreatie:

  • veel modder

  • interessante dingen uit de natuur om in te mengen, zoals twijgen, bladeren, veren en zaden

  • een grote mengstok of lepel


Bereid een klassieke moddertaart

Een moddertaart maken is heel simpel. Meng eenvoudig modder en water samen met een stok of lepel en serveer aan een gewillig slachtoffer.


Voor mooie gelegenheden kan je je moddertaart versieren. Waarom geen twijgjes als kaarsen toevoegen en doen alsof het een verjaardagstaart is? Je kan je moddertaart niet echt opeten, maar je kan met veel plezier doen alsof.


Creëer een modern meesterwerk

Zoek een natuurlijk canvas - zoals de schors van een boom of een boomstam. Kan je modder als verf gebruiken en een kunstwerk maken? Dan doe je ook nr. 18 van onze ‘50 toppers’ activiteiten: maak wilde kunst. Je kan ook een modderig minibeeldje maken van een dier dat je in de natuur kan zien. Je kan veren, stokken en stenen gebruiken om het te versieren en vorm te geven. Twijgen kunnen lange benen en egelstekels worden.


Of geniet ervan om je handen en voeten in de modder te duwen. Voelde het zoals je had verwacht? Wat gebeurt er als het droogt?


Terwijl je bedekt bent met natte modder, kun je een handafdruk of voetafdruk maken van iets uit de natuur. Gebruik een glad oppervlak, zoals papier, een muur of een pad. Kunnen anderen raden wat het is?


Bouw een griezelig beestjeshotel

Veel insecten en mini-beestjes houden ook van modder. Je zou kunnen proberen een insectenhotel te maken uit modder en natuurlijke materialen. Dat is nr. 36 van onze ‘50 toppers’: maak een thuis voor dieren in het wild. Zorg ervoor dat je je ogen openhoudt voor kruipende wormen die tijdens het werken kunnen worden platgedrukt.


Spreid wat zaadbommen uit

Of breng wat flower power naar je tuin door zaadbommen met modder te maken. Vul een zak of kommetje met vochtige modder en stop er wat wilde bloemzaden in. Vorm het modderige mengsel tot een bal in je handen en laat drogen in de zon. Je kan met een stok enkele patronen in je bal schrapen of kleine steentjes gebruiken om een afdruk te maken.

Wanneer je zaadbommen zijn opgedroogd, is het tijd om ze te gooien en te katapulteren waar je maar wil. Houd in de gaten waar ze landen en ga enkele weken later terug om te zien of je bloemen zijn gegroeid.


Het is altijd het beste om toestemming aan een volwassene te vragen voordat je je zaadbommen rondschiet - je wilt je niet in de problemen geraken door een overenthousiaste bommenactie in de perfecte rozentuin van opa.Comments


bottom of page