top of page

Met kastanjes spelen is misschien wel een van de oudste spelletjes die er zijn. In sommige delen van de wereld wordt het ‘kingers’ genoemd. Je speelt het spel met een wilde kastanje. Eerst moet je de perfecte wilde kastanje vinden. Daarna rijg je de kastanje op een touwtje en dan moet je minstens één tegenstander vinden om mee te spelen. Dan ben je helemaal klaar om nr. 10 te spelen.


Een conker is een wilde kastanje, het is het zaad (noot) van een paardenkastanjeboom. Hij zit in een stoere, stekelige, groene schil. Als hij rijp is, valt hij uit de boom en rolt hij weg. Vaak barst de bolster en zie je de glanzende, bruine kastanje binnenin. Wanneer je je kastanje kiest, voel dan eens hoe glad de kastanje is en hoe stekelig de buitenkant van de bolster. Kan je het contrast zien en voelen?


Je kastanje kiezen

Je hebt minimaal één wilde kastanje nodig voor je spel (idealiter meer voor het geval ze barsten tijdens het spelen). Probeer kastanjes te vinden die geen scheuren hebben, symmetrisch van vorm zijn en hard aanvoelen.


Je kan de kwaliteit van je kastanje testen door deze in een kom met water te doen. Als hij naar de bodem zakt, is hij perfect voor je spel. Als hij drijft, gebruik je hem niet, omdat hij gemakkelijk zal barsten.


Hoe maak je je kampioenkastanje

Je kunt je nog sterker maken door hem in azijn te weken of door hem een paar minuten in de oven te bakken (vraag zeker een volwassene om hulp hierbij).


Zodra de kastanje is afgekoeld (je kunt het bakgedeelte overslaan als je al buiten bent), moet je een gat door het midden maken met een scherpe schaar, een schroevendraaier of een kastanjeboortje (vraag een volwassene om hulp). Zodra je een gat hebt gemaakt, rijg je een stuk touw of een schoenveter (ongeveer 20-30 cm lang) erdoor en maak je in een uiteinde een knoop (zodat het touw er niet meer uit glijdt).


Hoe te spelen

Conkers spelen kan zo eenvoudig of ingewikkeld zijn als je wil. De essentie: wie het eerst de kastanje van de tegenstander raakt, wint! Zo simpel is het. Daag je een vriend uit voor een spelletje conkers en kijk wie het meeste van drie games kan winnen?


Als je het spel moeilijker wil maken, dan kun je zelf regels bedenken voor het geval je draden in de knoop raken enzovoort.


Je boom leren kennen

Bezoek de paardenkastanje op verschillende tijdstippen van het jaar - hij zal er helemaal anders uitzien. In de winter zal hij kaal zijn. In de zomer zie je prachtige bladeren verspreid als vingers en een kaars met bloemen in het midden. Je kan de bladeren verzamelen en ze drogen. Je kan ook een blad papier over het paardenkastanjeblad heen leggen en erover kleuren met waskrijt. Dan zie je de afdruk met de nerven verschijnen.


Wanneer je klaar bent met je kastanje, kan je hem ergens begraven en kijken of hij uitgroeit tot een jonge boom. Als je hem een beetje helpt, doe je meteen ook nr. 41 van je 50 toppers - help een plant groeien.


Waarschuwing:

ondanks het feit dat ze kunnen worden gekookt, zijn wilde kastanjes niet om op te eten. Ze zijn niet hetzelfde als tamme kastanjes en kunnen bij consumptie licht giftig zijn (waardoor je ziek wordt).

Wist je dat er in het VK elk jaar wereldkampioenschappen conker worden gehouden? Er zijn categorieën voor alle leeftijden. Misschien word je expert genoeg om mee te gaan doen?
Comentarios


bottom of page